Jak bezpiecznie przechowywać jedzenie?

Ważne porady, które pomogą Ci unikać zatruć pokarmowych.

Co i jak trzymać w lodówce?

Lodówka przedłuża świeżość pokarmu, ale przede wszystkim spowalnia rozwój bakterii, przyczyniających się do ich zepsucia.
Jeżeli na produkcie jest napisane: trzymaj w lodówce, to musisz się tego trzymać: świeże mleko, sery, mięso..

Nie wkładaj do lodówki pożywienia w otwartych puszkach. Pokarm w takiej otwartej puszce przechodzi metalicznym posmakiem.

Ryż ugotowany możesz przetrzymywać w lodówce do 24 h! Po tym czasie rozwija się w nim bakteria Bacillus cereus,

Przechowuj pokarm w specjalnych miseczkach z zamknięciem.

Utrzymuj lodówkę w czystości.

Czyść ją regularnie.

W lodówce utrzymuj temperaturę 5C albo niższą.

Pilnuj dat ważności produktów.

Jeśli masz pełną lodówkę, a produkt, który wkładasz do lodówki jest opisany „należy spożyć 2 dni po otwarciu” być może warto nalepić na niego plaster z „ datą – deadlinem przydatności” .

Pokarm opisany „Należy spożyć do” po upływie przydatności pokarm może stać się niebezpieczny dla zdrowia.

Jedzenie może wyglądać normalnie, pachnieć normalnie.. niech to nie zwodzi. Tak czy siak, mogą się w nim rozwijać drobnoustroje, które wywołują zachorowania.

Pokarm opisany „najlepiej spożyć przed”, najprawdopodobniej nie będzie niebezpieczny dla zdrowia, ale po upływie terminu jego jakość będzie gorsza.

Mięso i wędliny – przechowywanie w lodówce.

Odpowiednie przechowywanie pokarmu zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i pomaga uniknąć zatrucia.

  • Surowe mięso i wędliny powinny być trzymane na dnie lodówki.
  • Surowe mięso i wędliny trzymaj w czystych plastikowych kontenerach z zatrzaskiem.
  • Przygotowane mięso i inne dania gotowe do spożycia trzymaj na innej półce od surowego mięsa.

 

Przechowywanie jajek

Najlepiej przechowywać jajka w lodówce i surowe i ugotowane. W ten sposób są trzymane w stałej temperaturze.

Surowe na osobnej półce w lodówce, zamknięte plastikową osłonką.

Mrożenie jedzenia.

Wiele rzeczy można zamrozić. Zdziwisz się jak wiele:

  • jogurt
  • ser (poza białym serem, ponieważ utraciłby strukturę) 
  • mleko
  • mięso
  • ryba
  • jajka, także ugotowane jajka
  • banany (po obraniu)
  • upieczone dania
  • ryż
  • chleb
  • warzywa i owoce

Możesz nawet zamrozić pomidory! Przy czym wodniste warzywa i owoce będą po rozmrożeniu gąbczaste, na surowo nie będą smaczne, ale po ugotowaniu, jak najbardziej!

Jajka można mrozić, i to na kilka sposobów:

  • jeśli mrozisz jajka na użytek pieczenia to rozbij jajko i oddziel żółtko od białka, zamroź je osobnych torebkach.
  • Na rzecz jajecznicy i omletów: rozbij jajko i wymieszaj w torebce do mrożenia.
  • Możesz też mrozić ugotowane jajko.
  • Wkładaj jedzenie do woreczków próżniowych. Tak żeby nie dostawało się tam powietrze. Jeśli zimne powietrze dostanie się do torebki to je przesuszy.
  • jeśli wyjmiesz z zamrażalnika lody i desery, które zaczną się topić, nie możesz ich wkładać ponownie do zamrażalki.
  • Pamiętaj, że nie możesz rozmrożonych produktów mrozić ponownie bez ich przetworzenia w wysokiej temp (mięsa, wędlin, ale także chleba, innych wypieków i gotowych dań).

Mrożenie i rozmrażanie mięsa i ryby.

Bezpieczne będzie mrożenie surowej ryby i mięsa dopóki przestrzegasz zasad niżej:

  • Musisz mieć pewność, że zamrażasz nieprzeterminowane jedzenie, nadaj etykietę: co to za produkt i kiedy je mrozisz.
  • Upewnij się, że mięso jest szczelnie zapakowane w woreczek, jeśli nie będzie to może stać się tak twarde, że trudno będzie je zjeść.
  • Woreczki plastikowe jednorazowe, wykorzystuj raz. Wielokrotnie możesz używać woreczków, które można myć w zmywarce.
  • W zamrażalce możesz przechowywać mięso długo, ale jego struktura nie zostanie zaburzona w okresie od 3 do 6 miesięcy. Dłużej mrożone mięso nie będzie takie smaczne.. możesz je zamarynować po rozmrożeniu.
  • Zanim zaczniesz przetwarzać rybę i mięso zadbaj o to, żeby do końca się rozmroziły.
  • Rozmrażaj w misce, ponieważ podczas rozmrażania mięso puści dużo płynu z bakteriami (nie chcemy, żeby te bakterie przedostały się do innych produktów).
  • Jeśli się spieszysz i zamierzasz przygotować danie od razu to rozmrażaj mięso i rybę w mikrofalówce, a jeśli nie spieszysz się to rozmrażaj je przez noc w lodówce, w zamkniętym pudełku.
  • Przygotuj mięso/rybę w przeciągu 24 h od rozmrożenia.
  • Po rozmrożeniu surowa ryba musi zostać przetworzona w wysokiej temp. Gotuj dopóki nie zacznie całe parować, przez 2 minuty powinno utrzymać temp. 70C.

  • Z reguły jak kupujesz rybę w markecie to nie jest ona świeża, tylko rozmrożona. Takiej surowej ryby (czy mięsa) nie możesz ponownie zamrozić. Żeby móc ją zamrozić musisz się przetworzyć w wysokiej temperaturze właśnie.
  • Przetworzone w wysokiej temperaturze danie możesz zamrozić, ale tylko raz zamrozić. Dla bezpieczeństwa wyjmuj z zamrażalnika tylko takie porcje jakie zjesz w przeciągu 2 dni.

Zużywanie resztek.

Nie wyrzucaj resztek, tylko wykorzystaj je następna dnia na obiad.

Przestrzegaj poniższych reguł:

  • Ostudź resztki i w przeciągu 2 godzin schowaj je do lodówki.
  • Podziel resztki na kilka porcji i pochowaj w osobnych torebkach do lodówki lub zamrażarki.  
  • Te z lodówki zjedz w przeciągu 2 dni.

  • Resztki dań po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażaj w mikrofalówce lub w lodówce. Po rozmrożeniu podgrzewaj tak, by przynajmniej 2 minuty osiągnęły temp. 70C – powinno parować na całej powierzchni. Danie zjedz w przeciągu 24 h. Tą operacje mrożenia, rozmnażania i odgrzewania resztek możesz wykonać tylko jednokrotnie. Każde kolejne mrożenie i odgrzewanie resztek zwiększa ryzyko zatrucia.
  • https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/