Jak bezpiecznie przechowywać jedzenie?
Ważne porady, które pomogą Ci unikać zatruć pokarmowych.
Co i jak trzymać w lodówce?
Lodówka przedłuża świeżość
pokarmu, ale przede wszystkim spowalnia rozwój bakterii, przyczyniających się
do ich zepsucia.
Jeżeli na produkcie jest napisane: trzymaj w lodówce, to musisz się tego
trzymać: świeże mleko, sery, mięso..
Nie wkładaj do lodówki pożywienia w otwartych puszkach. Pokarm w takiej otwartej puszce przechodzi metalicznym posmakiem.
Ryż ugotowany możesz przetrzymywać w lodówce do 24 h! Po tym czasie rozwija się w nim bakteria Bacillus cereus,
Przechowuj pokarm w specjalnych miseczkach z zamknięciem.
Utrzymuj lodówkę w czystości.
Czyść ją regularnie.
W lodówce utrzymuj temperaturę 5C albo niższą.
Pilnuj dat ważności produktów.
Jeśli masz pełną lodówkę, a produkt, który wkładasz do lodówki jest opisany „należy spożyć 2 dni po otwarciu” być może warto nalepić na niego plaster z „ datą – deadlinem przydatności” .
Pokarm opisany „Należy spożyć do” po upływie przydatności pokarm może stać się niebezpieczny dla zdrowia.
Jedzenie może wyglądać normalnie, pachnieć normalnie.. niech to nie zwodzi. Tak czy siak, mogą się w nim rozwijać drobnoustroje, które wywołują zachorowania.
Pokarm opisany „najlepiej spożyć przed”, najprawdopodobniej nie będzie niebezpieczny dla zdrowia, ale po upływie terminu jego jakość będzie gorsza.
Mięso i wędliny – przechowywanie w lodówce.
Odpowiednie przechowywanie pokarmu zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii i pomaga uniknąć zatrucia.
- Surowe mięso i wędliny powinny być trzymane na dnie lodówki.
- Surowe mięso i wędliny trzymaj w czystych plastikowych kontenerach z zatrzaskiem.
- Przygotowane mięso i inne dania gotowe do spożycia trzymaj na innej półce od surowego mięsa.
Przechowywanie jajek
Najlepiej przechowywać jajka w lodówce i surowe i ugotowane. W ten sposób są trzymane w stałej temperaturze.
Surowe na osobnej półce w lodówce, zamknięte plastikową osłonką.
Mrożenie jedzenia.
Wiele rzeczy można zamrozić. Zdziwisz się jak wiele:
- jogurt
- ser (poza białym serem, ponieważ utraciłby strukturę)
- mleko
- mięso
- ryba
- jajka, także ugotowane jajka
- banany (po obraniu)
- upieczone dania
- ryż
- chleb
- warzywa i owoce
Możesz nawet zamrozić pomidory! Przy czym wodniste warzywa i owoce będą po rozmrożeniu gąbczaste, na surowo nie będą smaczne, ale po ugotowaniu, jak najbardziej!
Jajka można mrozić, i to na kilka sposobów:
- jeśli mrozisz jajka na użytek pieczenia to rozbij jajko i oddziel żółtko od białka, zamroź je osobnych torebkach.
- Na rzecz jajecznicy i omletów: rozbij jajko i wymieszaj w torebce do mrożenia.
- Możesz też mrozić ugotowane jajko.
- Wkładaj jedzenie do woreczków próżniowych. Tak żeby nie dostawało się tam powietrze. Jeśli zimne powietrze dostanie się do torebki to je przesuszy.
- jeśli wyjmiesz z zamrażalnika lody i desery, które zaczną się topić, nie możesz ich wkładać ponownie do zamrażalki.
- Pamiętaj, że nie możesz rozmrożonych produktów mrozić ponownie bez ich przetworzenia w wysokiej temp (mięsa, wędlin, ale także chleba, innych wypieków i gotowych dań).
Mrożenie i rozmrażanie mięsa i ryby.
Bezpieczne będzie mrożenie surowej ryby i mięsa dopóki przestrzegasz zasad niżej:
- Musisz mieć pewność, że zamrażasz nieprzeterminowane jedzenie, nadaj etykietę: co to za produkt i kiedy je mrozisz.
- Upewnij się, że mięso jest szczelnie zapakowane w woreczek, jeśli nie będzie to może stać się tak twarde, że trudno będzie je zjeść.
- Woreczki plastikowe jednorazowe, wykorzystuj raz. Wielokrotnie możesz używać woreczków, które można myć w zmywarce.
- W zamrażalce możesz przechowywać mięso długo, ale jego struktura nie zostanie zaburzona w okresie od 3 do 6 miesięcy. Dłużej mrożone mięso nie będzie takie smaczne.. możesz je zamarynować po rozmrożeniu.
- Zanim zaczniesz przetwarzać rybę i mięso zadbaj o to, żeby do końca się rozmroziły.
- Rozmrażaj w misce, ponieważ podczas rozmrażania mięso puści dużo płynu z bakteriami (nie chcemy, żeby te bakterie przedostały się do innych produktów).
- Jeśli się spieszysz i zamierzasz przygotować danie od razu to rozmrażaj mięso i rybę w mikrofalówce, a jeśli nie spieszysz się to rozmrażaj je przez noc w lodówce, w zamkniętym pudełku.
- Przygotuj mięso/rybę w przeciągu 24 h od rozmrożenia.
- Po
rozmrożeniu surowa ryba musi zostać przetworzona w wysokiej temp. Gotuj dopóki nie zacznie całe
parować, przez 2 minuty powinno utrzymać temp. 70C.
- Z reguły jak kupujesz rybę w markecie to nie jest ona świeża, tylko rozmrożona. Takiej surowej ryby (czy mięsa) nie możesz ponownie zamrozić. Żeby móc ją zamrozić musisz się przetworzyć w wysokiej temperaturze właśnie.
- Przetworzone w wysokiej temperaturze danie możesz zamrozić, ale tylko raz zamrozić. Dla bezpieczeństwa wyjmuj z zamrażalnika tylko takie porcje jakie zjesz w przeciągu 2 dni.
Zużywanie resztek.
Nie wyrzucaj resztek, tylko wykorzystaj je następna dnia na obiad.
Przestrzegaj poniższych reguł:
- Ostudź resztki i w przeciągu 2 godzin schowaj je do lodówki.
- Podziel resztki na kilka porcji i pochowaj w osobnych torebkach do lodówki lub zamrażarki.
- Te z lodówki
zjedz w przeciągu 2 dni.
- Resztki dań po wyjęciu z zamrażalnika rozmrażaj w mikrofalówce lub w lodówce. Po rozmrożeniu podgrzewaj tak, by przynajmniej 2 minuty osiągnęły temp. 70C – powinno parować na całej powierzchni. Danie zjedz w przeciągu 24 h. Tą operacje mrożenia, rozmnażania i odgrzewania resztek możesz wykonać tylko jednokrotnie. Każde kolejne mrożenie i odgrzewanie resztek zwiększa ryzyko zatrucia.
- https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/